Ken uzelf

Het ‘ken uzelf’ is van veel belang. Pas als een mens kan zeggen: ‘ik weet wat ik ben, wat ik heb en wat ik niet heb’, kan hij in wijsheid gaan zoeken naar wat hij nog nodig heeft aleer zijn reis kan worden beëindigd.
Gevleugelde pharao
Deze quote komt uit het boek ‘Gevleugelde pharao’, geschreven door Joan Grant in 1937. Waarom heb ik deze quote eruit gehaald? Omdat het zo mooi aansluit bij wat ik doe voor mijn cliënten, namelijk ‘ik help je jezelf herinneren.’ Laten we hem eens nader bekijken:
Desktop web kleine kopjes (500 x 100 px)
Ik weet wat ik ben
Weten wie je bent betekent je weer herinneren wie je bent. En hoe doe ik dat: heel simpel, ik geef je inzichten in wie jij bent. Hoe je kijkt naar de wereld, hoe je je daarin staande houdt, hoe je je hebt aangepast maar bovenal help ik je herinneren waarom jij hier op deze wereld bent gekomen en welke bijzondere kwaliteit je hebt meegebracht.
Dat is vaak weggezakt om de simpele reden dat het er niet altijd mocht en kon zijn.
Tijdens consulten hoor ik dan ook vaak ‘dat wist ik ergens wel’. En dat klopt! Het is weggezakt maar weggezakt betekent niet verdwenen. Het zit nog opgeslagen in je onderbewuste. Door er opnieuw over te praten, getrickerd door het zien van je geboortehoroscoop, komt datgene wat je zo zorgvuldig hebt weggestopt weer boven. En wanneer dat gebeurt dan ontvang je een schat aan informatie over jezelf!
Informatie die je weer opnieuw tot je kunt nemen en kunt gaan inzetten in je dagelijks leven. Misschien heeft datgeen wat je hebt ontdekt nog wat training en ontwikkeling nodig maar vaak ook niet. Alleen je er bewust van worden is meestal al genoeg. Dan is mijn advies ‘ga spelen’. Ga ontdekken hoe het voor jou werkt, leer te vertrouwen en ontdek hoe je je opnieuw gevonden gave kunt inzetten in je dagelijks leven.
Een voorbeeld
Iemand met een zwarte maan in het teken Vissen is heel gevoelig voor zijn omgeving. Hij is zelfs in staat om één te worden met de ander om de simpele reden dat hij energieën zo goed kan aanvoelen. Een gevoeligheid, een bijzondere gave welke er vroeger niet mocht zijn. Om de eenvoudige reden dat zijn ouders hier niet mee om konden gaan. Als gevolg hiervan wees hij dit bijzondere talent af, hij maakte er geen gebruik meer van. Dacht hij… want hij was zich niet bewust dat hij hiertoe wel degelijk in staat was en dat hij het op verschillende momenten in zijn leven al gebruikte. Tijdens ons gesprek zag ik dan ook dat er puzzelstukjes op hun plek vielen. Hij kon zich een aantal momenten herinneren wanneer hij van deze gave gebruik had gemaakt. Alleen ging het toen heel intuïtief en wist hij niet precies wat hij deed. Doordat hij tijdens het consult zich hiervan bewust werd, door in te zien dat je mag leren vertrouwen op deze gave, maakt dat hij nu een extra ‘tool’ heeft die hij gericht kan inzetten. Een waardevol stukje van zichzelf wat hij weer heeft teruggevonden.
Desktop web kleine kopjes (500 x 100 px)
Ik weet wat ik heb
Dit deel van de quote zie ik als je bewust worden van de ervaringen die je in je leven al hebt opgedaan en welke boodschappen je hieruit kunt halen. Toegegeven, het is niet altijd even leuk maar weten wat je hebt betekent praten over en ‘kijken naar’ pijnlijke momenten die je in je leven hebt meegemaakt. Jung noemde dat je schaduwzijde. Welke gebeurtenissen heb je weggestopt waaraan je niet meer wilt terugdenken? Juist deze gebeurtenissen bevatten een schat aan informatie over wie jij bent. Alleen… er is moed nodig om naar deze kant van jezelf te kijken.
Je schaduwkant laat je patronen zien in je handelen. Welke angsten, onzekerheden en oude overtuigingen zitten in jou en bepalen waarom je doet zoals je doet. Zie het als een rode draad in je leven waarvan je je nog niet eerder bewust was. Je schaduw weer in het licht zetten, je handelen durven veranderen betekent persoonlijke groei. Het stelt je in staat om het roer van je leven in eigen hand te nemen. Te vertrouwen op je eigen kunnen juist omdat je weet wat je kracht en je valkuilen zijn.
Desktop web kleine kopjes (500 x 100 px)
Wat ik niet heb
Waarom is het zo belangrijk om te weten, te voelen, te begrijpen wie jij bent? Om de simpele reden dat je dan ten volle je leven kunt leven. Precies zoals de quote aangeeft kun je dan ook op zoek naar wat je nog mist. Niet zomaar lukraak, nee heel doelgericht. En wanneer je dan aan het einde bent van je reis hier op aarde, kun je oprecht tegen jezelf zeggen dat je dit leven ten volle hebt geleefd.
Volg je eigen unieke weg
Het ‘ken uzelf’ betekent wakker worden. Je ogen openen zodat je kunt zien wat jouw pad in dit leven is zodat je het kunt bewandelen. Dat je bewust de stappen op je pad kunt zetten omdat je weet waar je pad je naartoe brengt. Je levensdoel in dit leven. Jezelf leren kennen betekent ook mijns inziens om je eigen weg te durven gaan. Je bent uniek! Durf anders te zijn dan de rest en doe wat je hart je ingeeft. Dan zul je ontdekken hoe je je mooiste leven kunt leven!
Als een zwaan in stille wateren,
zoek ik naar mijn eigen wezen.
In de schaduw vind ik mezelf,
verborgen schatten in de diepte.
Met open ogen zie ik de wereld,
volgend mijn unieke levenspad.